ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

2020-04-26

--Αν δεν αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Βρούτση, είναι απόδειξη συνενοχής

--Μόνος του την έστησε τη δουλειά ο κ, Βρούτσης; Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου το σχέδιο για τηλεκατάρτιση η το έκανε μόνος του ο κ. Βρούτσης; Σε αυτό πρέπει να απαντήσει. Αν δεν απαντήσει σημαίνει ότι μαζί τα έφτιαξαν.

--Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο αποπέμποντας τον κ. Βρούτση . Οτιδήποτε άλλο είναι απόδειξη συνενοχής.

--Ίδρωσε το αυτί του κ. Μητσοτάκη και απέσυρε την τηλεκατάρτιση μόλις βγήκαν δημοσιογραφικές έρευνες που φέρουν συμβούλους υπουργών να σχετίζονται με τα 5 ΚΕΚ που πήραν τη μερίδα του λέοντος.

--Ανοίγετε πρώτα τα δικαστήρια για την ανάγκη των τραπεζών και των funds για προσημειώσεις.

--Η οικονομική ύφεση που έρχεται δεν είναι νομοτέλεια. Είναι έργο Μητσοτάκη, αποτέλεσμα της αδράνειας, της αμηχανίας και της έλλειψης πρωτοβουλιών και στη χώρα και στην Ευρώπη.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ - ΦΙΑΣΚΟ ΨΕΥΔΟΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

  • Κάνετε λάθος να εκλαμβάνετε την πρόθεση της αντιπολίτευσης να βάλει πλάτη απέναντι στην πανδημία ως λευκή επιταγή να νομοθετείτε.
  • Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η απουσία κριτικής από τα μέσα ενημέρωσης θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την κυβέρνησή σας.

Κάνετε μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κριτικής προς την κυβέρνηση από τα μεγάλα ενημερωτικά συγκροτήματα, θα αποτελέσει εν τέλει αποτελεσματική ασπίδα προστασίας. Αυτή η μεταδημοσιογραφική συνθήκη της απόλυτης αποσιώπησης κάθε κριτικής, κάθε αντιπολιτευτικής φωνής των τελευταίων μηνών, όπως διαπιστώσατε τις τελευταίες ημέρες, δεν ήταν αρκετή για να συγκαλύψει ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων με δημόσιο χρήμα. Αλλά και εμπαιγμού -και ίσως αυτό να είναι το χειρότερο- εκείνης της κοινωνικής ομάδας, εκείνης της κοινωνικής κατηγορίας στο όνομα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διότι οι πιο χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της λεγόμενης μεσαίας τάξης είναι οι επιστήμονες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τους οποίους προσβάλατε βάναυσα με αυτή την τηλεκατάρτιση-φιάσκο.

Η αλαζονεία των υπουργών σας να υποστηρίζουν στα μέσα την αρπαχτή των vouchers σας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα. Ρεζίλι των σκυλιών γίνατε κι εσείς ως κυβέρνηση και το δημοσιογραφικό κατεστημένο.

Δεν σας έσωσε λοιπόν ούτε η ασπίδα των μέσων, ούτε το λιβανιστήρι κάποιων ενημερωτικών εκπομπών. Όχι μόνο αυτή η γραμμή του αόρατου αρχισυντάκτη, θα έλεγε κανείς, των δελτίων, "δεν μιλάμε για το θέμα" δεν ήταν αρκετή να μείνει το θέμα κρυφό, αλλά σας έκανε και μεγαλύτερη ζημιά. Διότι η αλαζονεία των στελεχών σας -μέχρι την τελευταία στιγμή - να λένε ψέματα στον ελληνικό λαό, η αλαζονεία των υπουργών σας να παρελαύνουν αυτοεξευτελιζόμενοι στις τηλεοπτικές εκπομπές και με περισσό θράσος να υποστηρίζουν τη μεγάλη αυτή αρπαχτή των vouchers, σας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα. Και εσάς ως κυβέρνηση αλλά και το συστημικό δημοσιογραφικό κατεστημένο που σας στηρίζει και που αναγκάστηκε τη μια να λέει τι καλό που είναι αυτό το πρόγραμμα και πώς είναι δυνατόν κοτζάμ αρχηγός της αντιπολίτευσης να ασχολείται και να κάνει ερώτηση γι αυτό το θέμα στον πρωθυπουργό εν μέσω πανδημίας. Το πρωί τα έλεγαν αυτά και το ίδιο βράδυ οι ίδιοι άνθρωποι βγαίνανε στα τηλεπαράθυρα και λέγανε τι καλός ο Μητσοτάκης που αυτό το άθλιο πρόγραμμα το πήρε πίσω. Ρεζίλι των σκυλιών γίνατε και εσείς και αυτοί.

Ποιος έχει εντέλει την ευθύνη για τη μεγάλη αυτή κομπίνα που πήγε να στηθεί;Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου, ναι ή όχι;

Γιατί όταν φωνάζουμε ότι είναι αδιανόητο ως προϋπόθεση για τα 600 ευρώ για κάθε δικαιούχο, να παίρνουν 470 οι μεσάζοντες; Γιατί όταν το πανελλήνιο, χάρη στην αντίδραση και την αγανάκτηση των επιστημόνων, έμαθε μέσα από τα social media την απάτη της ψευτοκατάρτισης με τα μαργαριτάρια της μετάφρασης να γίνονται viral; Γιατί τότε δεν αντέδρασε ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί δεν ίδρωνε το αυτί του τότε; Δεν είχε καταλάβει; Μήπως το επιτελικό του κράτος που όλα τα έχει συγκεντρώσει στο Μέγαρο Μαξίμου κι όλα περνούν από 'κει από έλεγχο, αυτό του ξέφυγε; Δεν το κατάλαβε; Δεν διάβαζε τις αντιδράσεις μας; Δεν πήρε χαμπάρι; Το άφησε στον κ. Βρούτση; Είναι ευθύνη του κ. Βρούτση; Και, αλήθεια, εγώ θα ήθελα ο κ. Βρούτσης μόνο σε ένα ερώτημα να απαντήσει: Μόνος του την έστησε αυτή την ιστορία; Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά, ναι ή όχι; Αν δεν δώσει καμία απάντηση σ' αυτό το κρίσιμο ερώτημα, ο νοών νοείτω.

Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει κάποια στιγμή. Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο αποπέμποντας τον κ. Βρούτση . Οτιδήποτε άλλο είναι απόδειξη συνενοχής.

Ξέρετε πότε ίδρωσε το αυτί του κ. Μητσοτάκη και αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα προγράμματα και να εκθέσει, φυσικά, και τους υπουργούς και τους δημοσιογράφους;
Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας από δημοσιογραφικές έρευνες ότι σύμβουλοι υπουργών και φίλοι της κυβέρνησης σχετίζονται με αυτά τα λίγα ΚΕΚ που, απ' ό,τι φαίνεται, θα έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος αυτής της χρηματοδότησης. Μόνο τότε. Όταν τα μέσα έβγαλαν μία είδηση η οποία θα διερευνηθεί μέχρι τέλος θέλετε, δεν θέλετε: ότι μετακλητή νομική σύμβουλος της Γενικής Γραμματέως, η κ. Στρατηνάκη, είναι αυτή η οποία βρίσκεται πίσω απ' αυτή την υπόθεση. Και το ερώτημα είναι ποιος την τοποθέτησε εκεί τον Οκτώβρη; Ο κ. Βρούτσης ή το Μέγαρο Μαξίμου; Είναι κρίσιμο θέμα.
Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει κάποια στιγμή. Διότι μπορεί να αποφάσισε να δραπετεύσει από την Ώρα του Πρωθυπουργού, την υπόθεση αυτή όμως δεν θα την αφήσουμε να περάσει έτσι. Και κάποια στιγμή θα δώσει απαντήσεις. Ιδίως αν σήμερα ο λαλίστατος κ. Βρούτσης δεν έχει το θάρρος να απαντήσει στο ερώτημα που του θέτω. Αν ήταν δική του η έμπνευση και ο σχεδιασμός ή αν ήταν από κοινού με το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό. Αν δεν απαντήσει, προφανώς σημαίνει ότι μαζί τα φτιάξατε και τότε πρέπει να δώσει την απάντηση ο κ. Μητσοτάκης. Και η απάντηση, για να είναι πειστική στο κρίσιμο ερώτημα, με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί. Με την αποπομπή του κ. Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί απόδειξη, όχι ένδειξη, συνενοχής.

Παρέμβαση στην Πέλλα.