Βασικά σημεία τοποθετήσεων Αλ. Τσίπρα στη βουλή για την οικονομια..

2020-06-16
 • Ενώ κερδίσατε τις εκλογές με την υπόσχεση για μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2,8% με το οποίο παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την οικονομία, καταφέρατε μόλις σε 4 μήνες, από τον Οκτώβρη 2019, πολύ πριν έρθει η πανδημία, να οδηγήσετε την οικονομία σε ύφεση. Τώρα θα τα ρίξετε όλα στον κορωνοϊό.

Eνώ είχατε υποσχεθεί - και κερδίσατε τις εκλογές με αυτή την υπόσχεση - ότι το 2% και το 2,5% και το 2,8% [της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ] είναι πολύ χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης και ότι σέρνεται η οικονομία, πετύχατε το πρωτοφανές κατόρθωμα: μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, μια οικονομία που [επί ΣΥΡΙΖΑ] είχε δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τον Οκτώβρη του 2019, πολύ πριν έρθει ο κορωνοϊός, πολύ πριν έρθει η πανδημία, να τη βυθίσετε στην ύφεση. Εσείς που είχαμε υποσχεθεί ανάπτυξη.... Έχω εδώ τα στοιχεία της Eurostat. Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ότι η Ελλάδα, η χώρα μας, είναι η χώρα με τη χειρότερη απόδοση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των είκοσι επτά, με -0,7%. Το τέταρτο επαναλαμβάνω τρίμηνο, Οκτώβρης, Νοέμβρης, Δεκέμβρης του 2019. Το καταθέτω για τα Πρακτικά. ... Γελάτε, αλλά είναι κατόρθωμα πραγματικά. Να παραλάβεις μια οικονομία με δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα σε ανάπτυξη και να την πάτε εσείς οι άριστοι σε ύφεση. Ο κορωνοϊός, λοιπόν, μάλλον σας βόλεψε σε σχέση με τις επιδόσεις σας στην οικονομία. Και το λέω αυτό διότι τώρα θα τα ρίξετε όλα στον κορωνοϊό.

 • Γιατί αφού υπάρχουν πόροι δεν χρησιμοποιείτε ένα μέρος τους για να στηρίξετε εμπροσθοβαρώς την οικονομία; Αν το κάνετε τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη θα έχουν μπει λουκέτα, θα είναι αργά.

Εμείς αφήσαμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, όχι γιατί είμαστε καλοί άνθρωποι -είμαστε και καλοί άνθρωποι- αλλά γιατί έπρεπε να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, επειδή δεν είχαμε τη λογική «ποιος θα κυβερνήσει; Α, να του αφήσουμε την παγίδα», όπως μας έκανε εμάς ο Σαμαράς, την παγίδα του χρέους, την παγίδα της δημοσιονομικής ασφυξίας, σχεδιάζοντας παρενθέσεις. Γιατί λοιπόν, αφού υπάρχουν οι πόροι, γιατί λοιπόν, αφού για το 2020 υπάρχει η λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής», δεν υπάρχει στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει σύμφωνο σταθερότητας, δεν υπάρχουν περιορισμοί, γιατί δεν αξιοποιείτε, εμπροσθοβαρώς, έγκαιρα, μέρος των ταμειακών διαθεσίμων, προκειμένου να στηρίξετε την επιχειρηματικότητα, τη μικρή και τη μεσαία, να στηρίξετε την εργασία, τώρα που χρειάζονται τη στήριξη; Γιατί αν το κάνετε τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, όταν θα έχουν μπει χιλιάδες λουκέτα στην αγορά, θα είναι αργά γι' αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα μπορούν να σταθούν όρθιοι. Γιατί δεν το επιλέγετε αυτό και πηγαίνετε με το «βλέποντας και κάνοντας»;

 • Εμείς προτείνουμε γενναία στήριξη της εργασίας. Εσείς δίνετε λίγα και χωρίς προϋποθέσεις.

Εμείς λοιπόν προτείναμε και προτείνουμε τη γενναία στήριξη της εργασίας, για τις επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή στο 100%, για τις πληττόμενες βαριά επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό, στις μεταφορές, να υπάρξει 100% χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κόστους και 40% του μισθολογικού, με την προϋπόθεση να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος. Εσείς δίνετε λίγα και τα δίνετε και χωρίς προϋποθέσεις. Διότι από Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα χιλιάδων εργαζομένων, που, βεβαίως, δεν θα μπορούν οι επιχειρηματίες να τους κρατήσουν και θα τους απολύουν. Και μειώνετε και κατά 20% το βασικό μισθό μέσα από τον τρόπο που χρηματοδοτείτε.

 • Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση. Σε αυτούς να απαντήσετε σήμερα, όχι σε εμένα.

Επίσης, προτείναμε ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, εκτός της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους. Μιλάμε για μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Όπως η χώρα μας -και σωστά- ζητάει επιδοτήσεις, για να σταθεί, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η μικρή επιχείρηση χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Εμείς λέμε, με βάση τον αριθμό των εργαζομένων να δοθούν 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε επιχείρηση και κυρίως στις μικρές και στις μεσαίες, για να μην δούμε χιλιάδες λουκέτα να μπαίνουν τον Σεπτέμβρη. Εσείς τι κάνετε; Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους σε απόγνωση -προσπαθήστε να απαντήσετε σε αυτούς σήμερα, όχι σε εμένα- γιατί βλέπουν από τη μια ότι οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν και από την άλλη ότι η Κυβέρνηση δεν καλύπτει τις ανάγκες τους.

 • Θα ήθελα, επίσης, να μιλήσω για τους ευαίσθητους τομείς της οικονομίας: τουρισμός, εστίαση, πολιτισμός, μεταφορές

Οι τελευταίες σας ανακοινώσεις για τη στήριξη του τουρισμού μέσα από ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο το αυξήσατε από 10 εκατομμύρια, που ήταν στην περίοδο της κρίσης, στα 30 εκατομμύρια, είναι σταγόνες στον ωκεανό. Όταν η τουριστική ζήτηση θα μειωθεί φέτος πάρα πολύ ... τι θα κάνουμε φέτος; Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι, τουλάχιστον, ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, όχι 30.000.000 εκατομμύρια. Εμείς λέμε να δώσετε 600.000.000, 700.000.000. Αυτό προτείνουμε εμείς. ... Κύριε Μητσοτάκη, μη γελάτε, γιατί στα δημόσια ταμεία δεν σας αφήσαμε λεφτόδεντρα, αλλά τους καρπούς από τις θυσίες του ελληνικού λαού τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, για να βγούμε από την κρίση. Και εσείς αυτούς τους καρπούς σήμερα τους κρατάτε για να τους διοχετεύσετε στις τράπεζες και σε κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ενδεχομένως αύριο, όταν θα έχει γίνει αναδιάρθρωση της αγοράς.

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό αντιμετωπίστηκαν χωρίς κανένα σεβασμό. .... Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά από πίεση δική μας και των καλλιτεχνών, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες τους.Επίσης, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς χρειάζονται στήριξη. Ειδικά οι κτηνοτρόφοι.

Εφόσον, λοιπόν, δεν πήρατε μέτρα εμπροσθοβαρώς, εφόσον δεν κινηθήκατε έγκαιρα και με γενναιότητα για να καλύψετε τη μεγάλη ύφεση που λειτουργεί ως φαύλος κύκλος ... πρέπει, τουλάχιστον τώρα, να σχεδιάσετε ένα σοβαρό δίκτυ προστασίας για όσους έχουν χτυπηθεί βαριά από την κρίση, όπως κάνει η Ιταλία και η Ισπανία. Γι' αυτό προτείναμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Και δεν αφορά -όπως το ΚΕΑ που δίναμε εμείς- μόνο τα χαμηλά εισοδήματα. Με περιουσιακά στοιχεία, λέμε εμείς. Αφορά και τον ελεύθερο επαγγελματία, τον δικηγόρο, τον μηχανικό, τον αυτοαπασχολούμενο που είχε ένα σχετικά καλό εισόδημα, αλλά «τρέχουν» οι ανελαστικές του δαπάνες και είδε το εισόδημα αυτό να βυθίζεται, να κατακρημνίζεται και είναι σε απόγνωση. Γι' αυτό λέμε, σε αυτήν την ομπρέλα να μπουν ένα εκατομμύριο εννιακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, αγρότες, κτηνοτρόφοι, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες. Και, φυσικά, τα άτομα με αναπηρία. Μην τους ξεχνάμε αυτούς τους συμπολίτες μας. Όλοι αυτοί, λοιπόν, να έχουν τη δυνατότητα ενός έκτακτου εισοδήματος, 400 ευρώ κατ' άτομο, 200 για το δεύτερο ενήλικα στο νοικοκυριό και 100 ευρώ για κάθε τέκνο.

 • Μετά τις προτάσεις της Κομισιόν δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην στηρίξετε έγκαιρα την ελληνική οικονομία

Είχατε ένα μόνο επιχείρημα. Ποιο; Αν εμπροσθοβαρώς στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, μπορεί να ξεμείνουμε από πυρομαχικά την επόμενη χρονιά. Και έρχεται η Κομισιόν και ανακοινώνει ένα πρόγραμμα -θετικό, είπαμε εμείς, ίσως και καλύτερο των προσδοκιών μας-περίπου 23 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα την επόμενη τριετία σε επιδοτήσεις. Ποια είναι, λοιπόν, τώρα η δικαιολογία; ... Πιστεύω ότι δεν υπάρχει δικαιολογία. Και πιστεύω ότι η μόνη απάντηση που μπορεί να υπάρχει, είναι ότι έχετε αποφασίσει να αντιμετωπίσετε την κρίση ως ευκαιρία για μια μεγάλη και βαθιά αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην αγορά εν γένει. Κάποτε θα το έλεγαν αυτό, «Ο θάνατος του εμποράκου». Σήμερα θα πω εγώ, ο θάνατος, δυστυχώς, ενός δυναμικού τμήματος της ελληνικής οικονομίας που πριν τις εκλογές το εκθειάζατε και μετά τις εκλογές τους λέτε μπαταχτσήδες και τους λέτε ότι οι επιχειρήσεις τους είναι ζόμπι. Ζόμπι, όμως, είναι η οικονομική σας πολιτική που μας έχει οδηγήσει στην ύφεση πριν την πανδημία.

 • Εσείςεφεύρατε τα Greekstatistics

Δεν μπορείτε, λοιπόν, να απαντήσετε για την ουσία. Και η ουσία είναι, ξέρετε, με βάση την οικονομική θεωρία, μια χώρα μπαίνει επισήμως σε ύφεση όταν είναι για δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εσείς κάνετε εδώ μια προσπάθεια, που είναι συνηθισμένη βέβαια η προσπάθεια αυτή για την παράταξή σας, τα λεγόμενα Greekstatistics. Εσείς τα εφεύρατε, όταν είχατε αφήσει τη χώρα, το 2010, το 2009 με 15% έλλειμμα και μας λέγατε ότι είμαστε εντός του συμφώνου σταθερότητας. Greekstatistics και τότε, Greekstatistics και τώρα. Και μας λέτε ότι είχαμε ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Επαναλαμβάνω ότι σας έδωσα τα στοιχεία για δύο συνεχόμενα τρίμηνα από τρίμηνο σε τρίμηνο με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης:-0,7 και -1,7 το πρώτο τρίμηνο του 2019.....Ποιους δείκτες θέλετε να πάρουμε, λοιπόν, εκτός του PMI, που, εν πάση περιπτώσει, είναι και ένας δείκτης ευμετάβλητος διότι μπορεί να βασίζεται όχι σε πραγματικά γεγονότα, αλλά στην ψυχολογία, η οποία ψυχολογία αλλάζει ραγδαία, δυστυχώς. Εγώ δεν χαίρομαι γι' αυτό. Πέραν του ΑΕΠ, θέλετε να δούμε τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, που έπεσε 2,2% έναντι αύξησης 2,7% που ήταν το 2019; Θέλετε να δούμε τις εξαγωγές; Θέλετε να δούμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που μας είχατε τρελάνει εμάς με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές; Τον Δεκέμβριο ήταν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τον Γενάρη 1,4 δισεκατομμύρια, τον Φλεβάρη 1,5 δισεκατομμύρια, 1,8 τον Μάρτη.

 • Είναι δική σας συνήθεια να φέρνετε μέτρα λιτότητας στον ελληνικό λαό

Τι λέει, λοιπόν, η απόφαση του Eurogroup πέραν αυτών; Λέει και δυο-τρία πραγματάκια, τα οποία θέλω να τα επισημάνω. Λέει ότι δεσμεύεστε για πλεόνασμα το 2021. Το υπογράψατε αυτό; Το υπογράψατε; Το δεχτήκατε; Δηλαδή, θα έχουμε πλεόνασμα το 2021; Να σας το διαβάσω; «The updated forecast of the European institutions expects the primary balance to turn to a deficit in 2020, before returning to a surplus in 2021». Επειδή εμείς έχουμε την εμπειρία του τι κάνουν ο θεσμοί, οι θεσμοί εδώ έβαλαν μια φύτρα, που θα σας λένε ότι δεσμευτήκαμε σε πλεόνασμα το 2021. Και το δεύτερο που λέει στην προτελευταία παράγραφο είναι ότι σας δεσμεύει για την άρση της προστασίας πρώτης κατοικίας στο τέλος Ιουλίου του 2020. Δηλαδή, εν μέσω κρίσης, βαθιάς οικονομικής κρίσης, εσείς δεσμεύεστε ότι θα επανέλθουμε σε πλεονάσματα το 2021 και δεσμεύεστε ότι θα αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας την 1η Αυγούστου του 2020. Ξέρετε τι σημαίνει επαναφορά σε πλεονάσματα, όταν εσείς λέτε ότι θα έχουμε 4,7% έλλειμμα; Σημαίνει, για να το πω να το καταλάβουν οι απλοί πολίτες που μας παρακολουθούν, ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε σε μια διαπραγμάτευση, την ώρα που θα έχουμε βαθιά ύφεση, για το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό του ΑΕΠ των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας που θα ξαναφέρετε στον ελληνικό λαό -γιατί αυτή είναι η δική σας παρακαταθήκη και αυτή είναι η δική σας συνήθεια, να φέρνετε μέτρα λιτότητας στον ελληνικό λαό.

 • Η έκπτωση φόρου που ανακοινώσατε ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες

Το τρίτο μέτρο που ανακοινώσατε ήταν η έκπτωση φόρου κατά 2% σ' αυτούς θα πληρώνουν εφάπαξ. Αυτό δεν είπατε; Και 1% και 0,5%, όποια έκπτωση φόρου είναι καλή, αλλά ποιους ωφελεί αυτό; Δεν θα σταθώ στο ότι είναι μικρό το νούμερο. Ωφελεί αυτόν που έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει να πληρώσει εφάπαξ. Ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει να πληρώσει εφάπαξ; Αυτός που έχει στις καταθέσεις του λεφτά, στα μπαούλα του λεφτά, όχι αυτός ο επιχειρηματίας που αγωνιά σήμερα και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Άρα, πάλι αυτό ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες, πάλι ευνοεί αυτούς που ευνοήσατε με το που ήρθατε στην κυβέρνηση, μειώνοντας τη φορολογία των κερδών.

 • Εμείς υποστηρίζουμε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο

Εμείς .... βάλαμε τις βάσεις όχι μόνο για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμιστεί το χρέος, αλλά και για ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο κάτω από την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική που εκπονήσαμε, ένα μοντέλο που στηρίζεται στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και στην αξία της εργασίας για να παραχθούν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ένα μοντέλο που στηρίζεται στις δυναμικές μικρομεσαίες και μεγαλύτερες παραγωγικές επιχειρήσεις που ενσωματώνουν στοιχεία καινοτομίας και έρευνας σε συνεργασία με την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα. Εμείς υποστηρίζουμε ένα μοντέλο παραγωγικό που σέβεται το περιβάλλον και αξιοποιεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες, που προσφέρει με βιώσιμο τρόπο, ένα μοντέλο που βάζει κοινούς κανόνες για όλους, προστατεύει τους αδύναμους, στηρίζει την εργασία, με δυο λόγια ένα βιώσιμο κοινωνικό μοντέλο, ένα μοντέλο που τον δημοσιονομικό χώρο που κερδίζαμε συνεχώς, μετά την απεμπλοκή μας από τα μνημόνια, το μοιράζαμε δίκαια και προς όφελος των πολιτών.

 • Γιατί δεν φέρνετε στη Βουλή πόσα δώσατε στα μέσα ενημέρωσης; Τιφοβάστε;

Εσείς, όσα και να μας πείτε σήμερα, είναι βέβαιο ότι συγκρούεστε με μια πραγματικότητα που μέρα με τη μέρα θα γίνεται χιονοστιβάδα. Πραγματικά, κύριε Μητσοτάκη, δεν σας αξίζει αυτό που κάνετε με τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν αξίζει. Γιατί δεν φέρνετε στη Βουλή, εδώ, όχι μόνο τη λίστα, που βγήκαν μαργαριτάρια, πόσα δώσατε; Γιατί δεν το φέρνετε; Δημόσιο χρήμα είναι. Να βγείτε και να πείτε: «Δώσαμε τόσα εκεί, τόσα εκεί, τόσα εκεί» και με ποια κριτήρια. Γιατί δεν έρχεστε να πείτε; Τι φοβάστε; Υπάρχει ο νόμος της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» τον οποίον εσείς ουσιαστικά καταργείτε με αυτόν τον τρόπο. Ήταν μια κατάκτηση για τη Δημοκρατία μας αυτός ο νόμος. Κάποια πράγματα είναι κατακτήσεις για να πηγαίνουμε μπροστά. Γιατί, λοιπόν, δεν έρχεστε να μας πείτε; Ελπίζω στο τέλος, στη δευτερολογία σας, να έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε αυτά τα ζητήματα και να τα δώσετε στη δημοσιότητα.

 • Σας καλώ να αλλάξετε στρατηγική ώστε να μην δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε μόλις πέντε μήνες

Αλλά εν πάση περιπτώσει και κλείνω με αυτό: όσο και αν προσπαθήσετε να κρύψετε την πραγματικότητα πίσω από Μέσα Ενημέρωσης που διαμορφώνουν μια επίπλαστη εικόνα, ορισμένες φορές, ακριβώς επειδή η ζωή και η πραγματικότητα είναι πολύ πεισματάρα, αυτό δεν αρκεί. Γι' αυτό σας καλώ και την ύστατη στιγμή, έστω, να αλλάξετε στρατηγική. Να ακούσετε τα προβλήματα των ανθρώπων της επιχειρηματικότητας και να αλλάξετε στρατηγική. Να στηρίξετε την πραγματική οικονομία, να στηρίξετε τις επιχειρήσεις και να στηρίξετε την εργασία, για να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση ως τόπος, ως κοινωνία, ως χώρα, να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια, να χάνονται σε μόλις πέντε μήνες.   

Παρέμβαση στην Πέλλα