Βιβλίο του καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου, πρώην προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων Ανθρώπου με τίτλο “Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα θα είχε λύση”

2020-05-16

Σε 30 χρόνια η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίζει ως μελανή σελίδα της Ιστορίας της, την κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τις απαράδεκτες δομές φιλοξενίας των προσφύγων που βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στη χώρα μας.

Όπως αντιμετωπίζουμε ως μελανή σελίδα π.χ. το κολαστήριο της Μακρονήσου. Αυτά είπε σήμερα, μιλώντας Στο Κόκκινο ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος.

Με την ευκαιρία της πολύ πρόσφατης έκδοσης του βιβλίου του "Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα θα είχε λύση" (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ), ο Δ. Χριστόπουλος μίλησε στην Ευγενία Λουπάκη.

Μίλησε για την αναπόφευκτη "μοίρα" της χώρας μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, να είναι υποδοχέας και πέρασμα πληθυσμών που μετακινούνται για λόγους ανώτερους της θέλησής τους.

Από τη σύσταση ακόμα του Ελληνικού κράτους αλλά και πριν απ' αυτήν και στη βαθύτερη και στην νεότερη ιστορία, υπάρχουν μετακινήσεις πληθυσμών από και προς τη χώρα μας.

Για τις επιμιξίες που αιμοδότησαν το σφρίγος των Εθνών έχει γράψει με απολύτως θετική προσέγγιση και ο κορυφαίος συντηρητικός ιστορικός Κ. Παπαρρηγόπουλος. Αν κάποιος μας έλεγε το 1990 ότι σήμερα θα είχαμε πλήρως ενταγμένους, πάνω από ένα εκατομμύριο Αλβανούς, δεν θα το πιστεύαμε.

Η συνύπαρξη και η συμβίωση με ένα μέρος των προσφύγων και των μεταναστών είναι και τώρα η μόνη ρεαλιστική οδός. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά και να κατανείμει αναλογικά τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα, τόνισε ο κ. Χριστόπουλος.

Ταυτόχρονα οφείλει να διεκδικήσει στα σοβαρά από την ΕΕ ν' αναλάβει τις ευθύνες της. Επαίρονται, είπε, ότι απέρριψαν 11.000 αιτήσεις ασύλου σε δύο μήνες, με την φαστ τρακ διαδικασία. Και τί θα τους κάνουν αυτούς τους ανθρώπους; Η εμπειρία έχει δείξει ότι ελάχιστοι επιστρέφουν στις χώρες τους, τόνισε ο κ. Χριστόπουλος.

Η ακροδεξιά απειλή, εξάλλου, που έχουν ενσωματώσει στην επιχειρηματολογία τους κατά των προσφύγων αρκετές κυβερνήσεις, επιλέγοντας την Ευρώπη- φρούριο, καταρρίπτεται παταγωδώς από την πραγματικότητα.

Είναι ο φασισμός ιστορικά, που γέννησε μεγάλα κύματα προσφυγιάς με τις διώξεις ανθρώπων, είναι τα κλειστά σύνορα σήμερα, που δυναμώνουν τους Ορμπαν, όχι το αντίθετο, κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος.

Παρέμβαση στην Πέλλα