“Βόμβα” από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας για το Oruc Reis, που διαψεύδει την Αθήνα: Σκανάρουμε τον βυθό. Καλώδιο 1.750 χλμ. μέχρι 23 Αυγούστου στη Μεσόγειο!

2020-08-12

Την ώρα που η κυβέρνηση και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη πως η «εξόρμηση» του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, δεν είναι και τόσο προκλητική ή κινείται εκτός της ελληνικής ΑΟΖ και δεν προσβάλει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, εμφανίζεται ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο τους εν λόγω ισχυρισμούς, ξεκαθαρίζοντας πως το Oruc Reis πραγματοποιεί κανονική έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Με tweet του στον προσωπικό του λογαριασμό ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι μέχρι τις 23 Αυγούστου το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα έχει ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια μήκους 1.750 χιλιομέτρων για σεισμικές έρευνες. Σημειώνει δε ότι το τουρκικό σκάφος «σκανάρει τις θάλασσες μας», ενώ οι δηλώσεις του συνοδεύονται και από ένα βίντεο από το εσωτερικό του σκάφους.

Χαρακτηριστικά το tweet αναφέρει «Βήμα προς βήμα η Μεσόγειος. Το Oruc Reis σκανάρει τις θάλασσές μας. Μέχρι τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 χιλιόμετρα καλώδιo θα έχει ποντιστεί στη Μεσόγειο για σεισμική έρευνα. Μακάρι η πορεία σου να είναι ανοιχτή και η ενέργειά σου υψηλή».

Να σημειωθεί πως για την τουρκική προκλητικότητα και τις έρευνες τους Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Δημήτρης Καιρίδης, υποστήριξε πως δεν υπάρχει παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος, καθώς δεν υπήρξαν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Το Ορούτς Ρέις κινείται σε διεθνή ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός. Το ύδωρ πάνω από το βυθό είναι διεθνές και ο καθένας μπορεί να κινείται χωρίς άδεια κανενός. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο. Εάν ποντίσει καλώδια και κάνει έρευνες, τότε και μόνο τότε, έχουμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα δεν έχουν καλώδια» είπε ο Καιρίδης.

Ωστόσο ο Τούρκος υπουργό Ενέργειας έχει άλλη άποψη και ξεκαθαρίζει πως το Oruc Reis, σκανάρει κανονικά τον βυθό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ https://www.opoligrafos.gr/