Βουλή: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της Κεραμέως

2020-06-02

Την σφοδρή κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχτηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατά την πρώτη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, γεγονός που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την οξεία αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς στις 19:00 έχει προγραμματιστεί κάλεσμα στα Προπύλαια για νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Ανοίγοντας τη διαδικασία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αποκάλεσε την διαδικασία της διαβούλευσης εξαιρετικά γόνιμη, ενώ υποστήριξε ότι η φιλοσοφία των αλλαγών που θεσμοθετούνται κινείται «από κάτω προς τα πάνω». Επί της ουσίας, η υπουργός παρουσίασε ένα ακόμα νομοσχέδιο - «σκούπα», το οποίο εμπεριέχει διατάξεις από την Πρωτοβάθμια έως την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Λόγου χάρη, παρέθεσε την εισαγωγή δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με την αγγλική γλώσσα στα νηπιαγωγεία, την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε Γυμνάσιο-Λυκείου, την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων μέχρι την την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών στα ΑΕΙ και το βαθμολογικό όριο στις μετεγγραφές.

«Επαίρεστε για το... αγοραίο σχολείο»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κατηγόρησε την Ν. Κεραμέως για δημιουργία «σχολείων της αγοράς» ή -όπως είπε- του «αγοραίου σχολείου» κατά τα πρότυπα του «θατσερικού» μοντέλου. Στηλίτευσε την αναστολή των ολοήμερων σχολείων, γεγονός που -κατά τα λεγόμενά του- αποτελεί «καραμπινάτη παρανομία», ενώ υποστήριξε ότι η υπουργός ήταν αρνητική ως προς το κλείσιμο των σχολείων κατά την καραντίνα, εκφράζοντας ενστάσεις για τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. «Κεραμιδαριό η εκπαίδευση» σχολίασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επέκρινε -μεταξύ άλλων- τη ρύθμιση επαναφοράς των λατινικών και αυτές που αφορούν τα ΑΕΙ, κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση.

«Προφανές ότι λέμε όχι σε κάθε παράγραφό του» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι αντίστοιχη στάση θα τηρήσουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς.

«Μπάλωμα στο μπάλωμα»

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, έκανε λόγο για «μπάλωμα στο μπάλωμα», βάλλοντας κατά της Ν. Κεραμέως. Ειδικότερα, είπε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτυπώνει το άγχος της Ν. Κεραμέως για τις «εξετάσεις αριστείας» που δίνει στον πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα πρέπει να θεωρηθεί πως το σχέδιο νόμου έχει τη μορφή προαγωγικών εξετάσεων για της υπουργού με φόντο την κοινωνία.

«Προαιρετική η επαναλειτουργία των σχολείων...»

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής καυτηρίασε το έμμεσο λουκέτο στα ολοήμερα σχολεία και χαρακτήρισε προαιρετική την επαναλειτουργία των σχολείων που «έχουν πλέον αίθουσες στούντιο». Συμπλήρωσε δε ότι το σχέδιο νόμου δεν θίγει τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους εμπλουτίζει για να προωθήσει τους σχεδιασμούς του αστικού κράτους.

«Το νομοσχέδιο ενισχύει την παραπαιδεία»

Η Σοφία Σακοράφα, ειδική αγορήτρια του ΜΕΡΑ25, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο υποβαθμίζει το σχολείο μέσω των αλλεπάλληλων εξετάσεων και ταυτόχρονα ενισχύει την παραπαιδεία. «Οι εξετάσεις οδηγούν στην επιβράβευση της αποστήθισης και όχι στην επιβράβευση της κριτικής σκέψης» τόνισε και συνέχισε αποδοκίμασε την επαναφορά της διαγωγής στο απολυτήριο Λυκείου, κάνοντας λόγο για αναβίωση αναχρονιστικών ιδεοληψιών και για στιγματισμό μαθητών με αδιαμόρφωτη προσωπικότητα.

πηγή Documento