Υπό κατάργηση η προστασία της πρώτης κατοικίας

2020-07-18

Πρόγραμμα επιδότησης "κόκκινων" και "πράσινων" δανείων με υποθήκη ανακοίνωσε η κυβέρνηση - «Σε όσο πιο δύσκολη θέση είναι ένας δανειολήπτης τόσο μικρότερη θα είναι η επιχορήγησή του» - Ευ. Τσακαλώτος: "Ο κ. Σταϊκούρας, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεν είπε τίποτα για παράτασή της, ενώ η νομοθετική του πρόταση αφορά ένα πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων για εννέα μήνες, με διευρυμένα μεν κριτήρια, αλλά με δικαιούχους μόνο όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό"

Πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων για εννέα μήνες με υποθήκη την πρώτη κατοικία ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» θα αφορά άτομα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά έρχεται το κράτος και στέκεται κοντά στους πολίτες, όχι μόνο τους 'κόκκινους', αλλά και τους 'πράσινους'» και υπολόγισε το κόστος του προγράμματος στα 300 εκατ. ευρώ.

«Ο κ. Σταϊκούρας, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεν είπε τίποτα για παράτασή της. Επίσης, δεν είπε τίποτα για ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ακόμα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ήδη δεσμευτεί για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, «δέσμευση που ποτέ δεν είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιέσεις των θεσμών».

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ο Χρ. Σταϊκούρας «ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων για εννέα μήνες, με διευρυμένα μεν κριτήρια, αλλά με δικαιούχους μόνο όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό», παρατηρώντας ότι «σε όσο πιο δύσκολη θέση είναι ένας δανειολήπτης τόσο μικρότερη θα είναι η επιχορήγησή του».

Ο Ευ. Τσακαλώτος κάλεσε τον Χρ. Σταϊκούρα να εισαγάγει συνολική παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας. Επίσης τον κάλεσε να εξηγήσει πώς προστατεύονται από πλειστηριασμό από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά όσοι έχουν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων τους και δεν εντάσσονται στις κατηγορίες των πληττόμενων, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία», οι επαγγελματίες που είχαν μείωση τζίρου πριν από την πανδημία ή οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους, φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους, επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, δηλαδή μείωση του ΦΠΑ άνω του 20%. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ακόμα τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-Εργασία» και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από αρχές Αυγούστου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Κλιμακωτή επιδότηση

Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου για το πρώτο τρίμηνο, στο 80% για το δεύτερο τρίμηνο και στο 70% για το τρίτο τρίμηνο, με ανώτατο όριο μηνιαίας επιδότησης τα 600 ευρώ. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα, το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια

Όσον αφορά τα εξυπηρετούμενα δάνεια, επιδοτείται η μηνιαία δόση του δανείου κατά 80% το πρώτο τρίμηνο, κατά 70% στο δεύτερο τρίμηνο και κατά 60% στο τρίτο τρίμηνο, με ανώτατο όριο μηνιαίας επιδότησης τα 500 ευρώ. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ ανά τράπεζα, το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Επίσης, θα επιδοτηθούν και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Επιδοτείται η μηνιαία δόση του δανείου κατά 60% το πρώτο τρίμηνο, κατά 50% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 30% το πρώτο τρίμηνο, με ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης τα 300 ευρώ. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ ανά τράπεζα, το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 36.000 ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 280.000 ευρώ.

Αναδημοσίευση απο την Αυγή